Muffinki z orzechami włoskimi i czekoladą

4.5 (145 ocen)

  • 25 min

Te muffinki powstały, gdy nie miałam pomysłu co zrobić na kolację i przejrzałam zawartość szafek w kuchni;) W efekcie końcowym ze znalezionych w nich składników wyczarowałam przepyszne muffinki, najlepsze na ciepło bo wtedy czekolada w ich środku jest płynna:)

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 16 sztuk:
    1 ¾ szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki kukurydzianej
    ¾ szklanki cukru brązowego
    1 ½ łyżeczki sody

    50 g margaryny
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    65 g orzechów włoskich
    8 kawałków gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki z orzechami włoskimi i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy na małym ogniu.
  • 2. Kawałki czekolady łamiemy na pół, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki.
  • 3. W jednej miseczce mieszamy mąki, cukier, orzechy i sodę.
  • 4. W drugiej jajka rozbijamy trzepaczką, dodajemy mleko, roztopioną margarynę, mieszamy trzepaczką.
  • 5. Następnie do jajek stopniowo wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką.
  • 6. Do foremek na muffinki nakładamy po łyżce ciasta, na środku kładziemy po kawałku czekolady i przykrywamy łyżką ciasta.
  • 7. Muffinki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować