Muffinki inaczej

0 (0 ocen)

  • 6 min

Przepis wymyśliłam sama. Szybko znikł dzieci były pierwsze.

  • 6 min

Składniki:

  • 4 jajka, 0,5 szkl mąki pszennej, 0,5 szkl mąki ziemniaczanej, 5 łyżek wody, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szk cukru. 1 galaretka czerwona, 1 galaretka żółta,1 szk jogurt typu greckiego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wlać masę po brzegi. 1. Ciasto biszkoptowe:
    Schłodzone jajka rozbić i podzielić na żółtka i białka.
    Białka posolić i zmiksować na sztywną pianę.
    Dodawać stopniowo cukier Wlać stopniowo wodę 5 łyżek,miksując.
    Dodawać po jednym żółtku miksując do uzyskania jednolitej masy i jeszcze ok. 1 min.W naczyniu pomieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Partiami przesiać mąke przez sitko i za każdym razem delikatnie mieszać, aby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza.
    Rozgrzać piekarnik do 100 st. C.
    Ciasto wlać do foremek sylikonowych do wysokości połowy.
    Piec 20 min w 180 C.
    Następnie wyciągnąć i schłodzić mają pozostać w foremkach.
    Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1 szk ciepłej wody dobrze tężejącą galaretkę wlać do foremek na biszkopciki.
    Czekać aż całkowicie stężeje pozostawić je w bardzo chłodnym miejscu. Następnie galaretkę żółtą rozpuścić w 0,5 szk wody.
    Zimną lejącą wlać do jogurtu greckiego zmiksować.
    Wylać masę jogurtową na deser biszkoptowo-galaretkowy po brzegi pozostawić do całkowitego stężenia.

Porady

Z foremek sylikonowych deser się łatwo wyciąga. A najlepiej wygląda w foremkach w serca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować