Muffinki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto biszkoptowe:
Schłodzone jajka rozbić i podzielić na żółtka i białka.
Białka posolić i zmiksować na sztywną pianę.
Dodawać stopniowo cukier Wlać stopniowo wodę 5 łyżek,miksując.
Dodawać po jednym żółtku miksując do uzyskania jednolitej masy i jeszcze ok. 1 min.W naczyniu pomieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Partiami przesiać mąke przez sitko i za każdym razem delikatnie mieszać, aby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Rozgrzać piekarnik do 100 st. C.
Ciasto wlać do foremek sylikonowych do wysokości połowy.
Piec 20 min w 180 C.
Następnie wyciągnąć i schłodzić mają pozostać w foremkach.
Galaretkę czerwoną rozpuścić w 1 szk ciepłej wody dobrze tężejącą galaretkę wlać do foremek na biszkopciki.
Czekać aż całkowicie stężeje pozostawić je w bardzo chłodnym miejscu. Następnie galaretkę żółtą rozpuścić w 0,5 szk wody.
Zimną lejącą wlać do jogurtu greckiego zmiksować.
Wylać masę jogurtową na deser biszkoptowo-galaretkowy po brzegi pozostawić do całkowitego stężenia.
Porady
Z foremek sylikonowych deser się łatwo wyciąga. A najlepiej wygląda w foremkach w serca.
Komentarze