Molto Bene

4.47 (187 ocen)

  • 15 min

Jak sama nazwa wskazuje - Bardzo Dobre Spaghetti, które przygotujesz w 15min! Goście będą zachwycenia a Ty nie stracisz dużo czasu na gotowanie!

  • 15 min

Składniki:

  • Szynka parmeńska (ewentualnie szynka szwarcwaldzka lub boczek)
    pomidory suszone /ok połowy słoiczka 250 ml
    czarne oliwki / 3 łyżki pokrojonych oliwek
    pomidorki koktajlowe
    rukola (wg upodobań)
    oliwa
    makaron typu tagliatelle lub spaghetti

    Składniki na sos beszamelowy
    2 łyżki masła
    mąka pszenna
    mleko lub śmietana
    2-3 ząbki czosnku
    gałka muszkatołowa

Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Molto bene - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę parmeńską (lub inną wędlinę) kroimy w cienkie paski i delikatnie podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy suszone pomidory (w zależności od wielkości można przekroić je na połowę) oraz czarne oliwki.
  • 2. Sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (czosnek powinien nabrać złotego koloru, nie może zbrązowieć, w przeciwnym przypadku będzie gorzki i zepsuje smak sosu). Następnie dodajemy 2 łyżki maki pszennej i dolewamy mleko - około 1/2 szklanki. Sos należy energicznie mieszać by nie dopuścić do powstania grudek - powinien być aksamitny. Gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy mleka (lub śmietany), gdy konsystencja jest zbyt rzadka dodajemy mąki. Na koniec dodajemy startą gałkę muszkatołową wg upodobań. Do przygotowania sosu można użyć mleka lub śmietany - wersja z mlekiem jest lżejsza i tak szybko nie gęstnieje.
  • 3. Gotowym sosem beszamelowym polewamy makaron ugotowany al dente, następnie dodajemy podsmażoną szynkę, pomidory i oliwki. Dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych przekrojonych na pól i posypujemy rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować