Moje ciasto czekoladowo - śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe jajka utrzeć z cukrem. Ciągle ucierając dodawać stopniowo: olej (cienkim strumyczkiem, lub po 1 łyżce - żeby masa się nie ścięła), następnie po trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i kakao, na koniec dodać cukier waniliowy.
Formę 34x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy. Umyte i przekrojone na połowy (bez pestek) śliwki ułożyć na cieście skórką do dołu, jedną obok drugiej. Posypać śliwki cynamonem.
Ciasto piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180"C.
Po ostudzeniu, ciasto przeciąć poziomo na dwie części.
2.Z pół litra mleka odlać 1/2 szklanki, rozprowadzić w niej mąkę budyniową.
Resztę mleka zagotować i ciągle mieszając wlać do niego mleko z budyniem. Mieszając zagotować. Ostudzić.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i dalej ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu. Na koniec wmiksować kakao i czekoladę startą na grubych oczkach tarła. Masę podzielić na dwie części (1/3 + 2/3)
3.Dolną część ciasta (bez śliwek) posmarować mniejszą częścią masy. Przykryć drugą częścią ciasta (ze śliwkami) i nałożyć na śliwki pozostałą masę. Wyrównać powierzchnię.
Dekorujemy ciasto startą na grubych oczkach czekoladą równo posypując powierzchnię masy.
Komentarze