Ciasto czekoladowo - śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki pokroić na małe kawałki, dodać wiśnie i wódkę wymieszać i odstawić. Wykonanie biszkoptu: Jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-cukrowej, dodać margarynę i wszystko razem wymieszać. Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w temp. 180 s C. Gdy ostygnie, przekroić na pół. Wykonanie masy czekoladowej: Budyń ugotować z cukrem na mleku według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Batony i jedną tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.Drugą tabliczkę czekolady pokroić w kostkę. Margarynę utrzeć na puch dodając zimny budyń i rozpuszczoną czekoladę z batonami. Wsypać kostki czekolady i wymieszać. Wykonanie wkładki owocowej: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Ostudzić. Gdy będzie lekko tężeć, dodać śliwki i wiśnie z alkoholem. Wymieszać i wyłożyć na biszkopt,wstawić do lodówki by lekko stężała. Na stężałą wkładkę wyłożyć połowę masy, przykryć drugim biszkoptem i resztą masy. Dowolnie udekorować i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Smacznego:) Jeśli biszkopt jest suchy to możemy go nasączyć ponczem z 1 szklanki przegotowanej wody,odrobina cukru i soku z cytryny.
Komentarze