Ciasto czekoladowo-śliwkowe

  • wyświetlono: 1037 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Czekolada lubi owoce, dlatego ich połączenie w ciastach jest pyszne. Dziś polecam mocno czekoladowy wypiek z dodatkiem orzeźwiającej śliwkowej warstwy.

Jaga85
  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Blaszka 25x 36 cm
Biszkopt ciemny:
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 2,5 łyżki mąki tortowej,
- 1,5 łyżki kakao,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 łyżki oleju,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- Szczypta sody,
- Szczypta soli

Czekoladowy krem:
- 220 gram masła,
- 450 ml mleka,
- 100 gram gorzkiej czekolady,
- 1 budyń śmietankowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- Około 2 łyżki cukru do smaku,
- Alkohol do smaku

Masa śliwkowa:
• 1,4 kg śliwek węgierek,
• 1 łyżka cukru,
• 2 galaretki, np. truskawkowe

Czekoladowa polewa:
• 250 gram gorzkiej czekolady,
• 200 ml śmietanki 30%

Dekoracja:
• 100 gram białej czekolady,
• 3 łyżki śmietanki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowo-śliwkowe

  • upieczony biszkopt1. BISZKOPT: Sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą . Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Gotową masę jajeczną łączymy delikatnie z sypkimi składnikami. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylewamy na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 25 min w 180°C.
    Upieczony wyjmujemy i studzimy
  • wyłożenie masy na biszkopt2. MASA: Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany pozostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo zimny budyń. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną łączymy z masą. Na koniec do masy dodajemy alkohol do smaku.

    Tak przygotowaną masę wykładamy na kakaowy biszkopt. Na masie możemy wykonać dekoracyjne rowki. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy śliwkową warstwę.
  • owoce przed gotowaniem3. MASA ŚLIWKOWA: Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części. Pokrojone przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy
  • dodanie galaretki do śliw4. Gdy owoce zmiękną miksujemy je. Otrzymany mus ponownie podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy galaretki. Owoce z rozpuszczonymi galaretkami zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Tężejące owoce wykładamy na czekoladową masę. Całość ponownie schładzamy, by masa zastygła.
  • wylanie polewy na zastygnięte owoce5. POLEWA: Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, pilnując by się nie zagotowała. Do ciepłej dodajemy czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści. Gotową masę czekoladową wylewamy na zastygnięty śliwkowy mus.
    Ciasto ponownie wkładamy do lodówki.
    DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną wykonujemy dekoracyjne wzory na czekoladowej warstwie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptDesermasa czekoladowaciasto czekoladoweśliwy

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: izaa_a

tort czekoladowo- śliwkowy

tort jest z tych cięższych i w...

ciasto śliwkowe

Dodane przez: Magda_Z

Ciasto śliwkowe

Niesamowicie puszysty a za razem...

CIASTO ŚLIWKOWE

Dodane przez: poezjasmaku

CIASTO ŚLIWKOWE

MIĘCIUTKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI...

image-20b62mf

Dodane przez: izaa_a

ciasto śliwkowe...

pyszne ciasto z budyniem

Ciasto śliwkowe z budyniem

Dodane przez: Słodko-Słone

Ciasto śliwkowe z budyniem

Pachnące śliwkami i latem ciasto...

Ciasto śliwkowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Ciasto śliwkowe

Przepis znalazłam w swoich przepisach....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE