Ciasto czekoladowo-śliwkowe

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekolada lubi owoce, dlatego ich połączenie w ciastach jest pyszne. Dziś polecam mocno czekoladowy wypiek z dodatkiem orzeźwiającej śliwkowej warstwy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaszka 25x 36 cm
    Biszkopt ciemny:
    - 5 jajek,
    - 5 łyżek cukru,
    - 2,5 łyżki mąki tortowej,
    - 1,5 łyżki kakao,
    - 1 łyżka bułki tartej,
    - 2 łyżki oleju,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - Szczypta sody,
    - Szczypta soli

    Czekoladowy krem:
    - 220 gram masła,
    - 450 ml mleka,
    - 100 gram gorzkiej czekolady,
    - 1 budyń śmietankowy,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 2 żółtka,
    - Około 2 łyżki cukru do smaku,
    - Alkohol do smaku

    Masa śliwkowa:
    • 1,4 kg śliwek węgierek,
    • 1 łyżka cukru,
    • 2 galaretki, np. truskawkowe

    Czekoladowa polewa:
    • 250 gram gorzkiej czekolady,
    • 200 ml śmietanki 30%

    Dekoracja:
    • 100 gram białej czekolady,
    • 3 łyżki śmietanki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Ciasto czekoladowo-śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony biszkopt 1. BISZKOPT: Sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, bułkę tartą, sodę oraz proszek do pieczenia łączymy ze sobą . Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy żółtka. Gotową masę jajeczną łączymy delikatnie z sypkimi składnikami. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe wylewamy na przygotowaną blaszkę. Biszkopt pieczemy około 25 min w 180°C.
    Upieczony wyjmujemy i studzimy
  • wyłożenie masy na biszkopt 2. MASA: Z mleka, cukru, żółtek, mąki i budyniu gotujemy budyń. Ugotowany pozostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo zimny budyń. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną łączymy z masą. Na koniec do masy dodajemy alkohol do smaku.

    Tak przygotowaną masę wykładamy na kakaowy biszkopt. Na masie możemy wykonać dekoracyjne rowki. Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy śliwkową warstwę.
  • owoce przed gotowaniem 3. MASA ŚLIWKOWA: Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części. Pokrojone przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy
  • dodanie galaretki do śliw 4. Gdy owoce zmiękną miksujemy je. Otrzymany mus ponownie podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy galaretki. Owoce z rozpuszczonymi galaretkami zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Tężejące owoce wykładamy na czekoladową masę. Całość ponownie schładzamy, by masa zastygła.
  • wylanie polewy na zastygnięte owoce 5. POLEWA: Czekoladę drobno siekamy. Śmietankę podgrzewamy, pilnując by się nie zagotowała. Do ciepłej dodajemy czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu jak czekolada się rozpuści. Gotową masę czekoladową wylewamy na zastygnięty śliwkowy mus.
    Ciasto ponownie wkładamy do lodówki.
    DEKORACJA: Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną wykonujemy dekoracyjne wzory na czekoladowej warstwie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować