Moja wersja bułeczek cynamonowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, sól, cukier, wkruszamy drożdże, aromat rumowy i mleko. Całość mieszamy hakiem około 10 minut.
2.Ciasto podsypujemy mąką. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do piecyka nagrzanego do 50 stopni C, piecyk wyłączamy. Zostawiamy w nim ciasto na 30 minut.
3.W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie. Do słoiczka wsypujemy cukier, cynamon i sól, energicznie potrząsamy słoiczkiem, aż cukier wymiesza się z cynamonem.
4.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części.
5.Każdą część rozciągamy na stolnicy, obficie smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Ciasto zwijamy w rulon. Każdy rulon tniemy ostrym nożem na 3-4 cm kawałki.
Bułeczki układamy obok siebie w formie do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Komentarze