Moja wersja bułeczek cynamonowych

0 (0 ocen)

Szybkie w wykonaniu mleczne bułeczki z cynamonowym wnętrzem. Świetnie wyglądają podane na paterze, każdy odrywa sobie własną porcję.

Składniki:


  • ciasto:
    3 szklanki mąki typ 405
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    szklanka mleka
    30 g drożdży
    aromat rumowy

    nadzienie:
    100 g roztopionego masła
    pół szklanki brązowego cukru
    łyżka cynamonu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Moja wersja bułeczek cynamonowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, sól, cukier, wkruszamy drożdże, aromat rumowy i mleko. Całość mieszamy hakiem około 10 minut.
  • 2. Ciasto podsypujemy mąką. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do piecyka nagrzanego do 50 stopni C, piecyk wyłączamy. Zostawiamy w nim ciasto na 30 minut.
  • 3. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie. Do słoiczka wsypujemy cukier, cynamon i sól, energicznie potrząsamy słoiczkiem, aż cukier wymiesza się z cynamonem.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części.
  • 5. Każdą część rozciągamy na stolnicy, obficie smarujemy masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Ciasto zwijamy w rulon. Każdy rulon tniemy ostrym nożem na 3-4 cm kawałki.

    Bułeczki układamy obok siebie w formie do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

    Bułeczki smarujemy pozostałym masłem.

    Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować