Tę sałatkę już chyba każdy zna,pyszna ,syta i uwielbia ją mój mąż
Składniki:
Składniki:
1 średniej wielkości kapusta pekińska
1 podwójna pierś z kurczaka
5 ogórków konserwowych
3 cebule
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
mały majonez
mały ketchup (łagodny lub pikantny)
przyprawa typu „Gyros” lub „Kebab”
2-3 ząbki czosnku
Sałatka gyros(moja wersja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy w większą kostkę, posypujemy według uznania przyprawą typu „Gyros”. Smażymy na oleju aż zmięknie i się z każdej strony zrumieni.
Kapustę pekińską kroimy w cienkie paski .Ogórki,paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, kukurydzę odcedzamy z wody.
Majonez mieszamy z ketchupem i dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Do półmiska – najlepiej przezroczystego - wykładamy kolejno warstwami:
usmażone mięso,
pokrojoną cebulę,
sos ketchupowo majonezowy,
posiekane ogórki konserwowe,
sos ketchupowo majonezowy,
odcedzoną kukurydzę,
sos ketchupowo majonezowy,
pokrojona papryka,
sos ketchupowo majonezowy,
kapustę pekińską,
Wierzch naszej warstwowej sałatki możemy przyozdobić sosem majonezowo-ketchupowym. Mieszamy 3 łyżki majonezu z 3 łyżkami ketchupu.
Tak przygotowaną sałatkę, na kilka godzin przed podaniem schładzamy w lodówce.
Porady
Wierzch sałatki można udekorować również zygzakami z sosu
Komentarze