To pyszna, mocno czekoladowa przekąska po która możemy sięgnąć gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Zazwyczaj podjadam ją na sucho:), ale pysznie smakuje z dodatkiem mleka.
Mocno czekoladowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niego kakao oraz wlewamy olej. Całość mieszamy.
2.W misce łączymy suche składniki: płatki owsiane, orkiszowe, kukurydziane i nasiona chia. Do wymieszanych składników dodajemy kakaową masę.
3.Całość mieszamy, by płatki dokładnie obkleiły się kakaem.
4.Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy ją równą warstwą na całej powierzchni blaszki.
5.Granolę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 150°C. Między czasie czekolady kroimy w kostkę.
6.Upieczoną granolę wyjmujemy, łamiemy na mniejsze kawałki i posypujemy czekoladą. Pod wpływem ciepła czekolada częściowo się rozpuści zespalając kawałki granoli. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia czekolady. Gotowe.
Komentarze