Mocno czekoladowa granola

0 (0 ocen)

To pyszna, mocno czekoladowa przekąska po która możemy sięgnąć gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Zazwyczaj podjadam ją na sucho:), ale pysznie smakuje z dodatkiem mleka.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 szklanki płatkówo owsianych,
    • 0,5 szklanki płatków orkiszowych,
    • 0,5 szklanki płatków kukurydzianych,
    • 1/3 szklanki nasion chia,
    • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
    • 1/3 szklanki miodu,
    • 3 łyżki kakao,
    • 40 gram czekolady białej,
    • 40 gram czekolady mlecznej,
    • 40 gram czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mocno czekoladowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie oleju 1. Miód przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niego kakao oraz wlewamy olej. Całość mieszamy.
  • dodanie masy do platków 2. W misce łączymy suche składniki: płatki owsiane, orkiszowe, kukurydziane i nasiona chia. Do wymieszanych składników dodajemy kakaową masę.
  • połączone składniki 3. Całość mieszamy, by płatki dokładnie obkleiły się kakaem.
  • przed pieczeniem 4. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy ją równą warstwą na całej powierzchni blaszki.
  • przygotowanie czekolady 5. Granolę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w 150°C. Między czasie czekolady kroimy w kostkę.
  • dodanie czekolady 6. Upieczoną granolę wyjmujemy, łamiemy na mniejsze kawałki i posypujemy czekoladą. Pod wpływem ciepła czekolada częściowo się rozpuści zespalając kawałki granoli. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia czekolady. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Granola Nasiona chia Płatki Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować