Młode ziemniaki i kukurydza z koperkiem i botwinką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Młode ziemniaki z masłem i koperkiem to klasyk, na podstawie, którego powstał ten dodatek do dania głównego. Tak przygotowane ziemniaki z kawałkami kukurydzy to idealny dodatek do dania głównego. Świetnie smakują też podane po prostu z jajkiem sadzonym i mizerią.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków równej wielkości
    2-3 kolby kukurydzy
    sól morska

    50 g masła
    sól ziołowa
    pęczek koperku
    2-3 łodygi botwinki bez buraczków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Młode ziemniaki i kukurydza z koperkiem i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki namaczamy w zimnej wodzie, gdy skórka namięknie to ją skrobiemy nożem lub ścieramy za pomocą ostrej strony zmywaka kuchennego.
    Kolby kukurydzy kroimy na 3-4 części. Ziemniaki i kawałki kukurydzy układamy w parowarze. Posypujemy solą morską. Gotujemy na parze około 30 minut.

    Masło mieszamy z solą ziołową. Botwinkę i koperek drobno siekamy.
    Ugotowane ziemniaki i kolby przekładamy najlepiej do ceramicznego naczynia, które ma przykrywkę. Dokładamy masło, posiekany koperek oraz botwinkę. Naczynie przykrywamy i kilka razy nim potrząsamy, żeby ziemniaki i kukurydza pokryły się masłem oraz zieleniną.

    Tak przygotowane ziemniaki z kukurydzą podajemy jak dodatek do dania głównego. Idealnie pasują do drobiu, grillowanego mięsa lub jajka sadzonego i mizerii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młode ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować