Młoda kapusta na ciepło

0 (0 ocen)

  • Łatwy

... z pomidorami i koperkiem. Tradycyjnie pojawia się na naszym stole, gdy rozpoczyna się sezon na młodą kapustę. Region - Dolny Śląsk.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta młoda: 1 sztuka
    - pomidory krojone (lub 1kg świeżych): 1 puszka
    - cebula (średniej wielkości): 2 sztuki
    - koperek: 1 pęczek
    - masło: 100 gramów
    - sól, pieprz (do smaku): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • młoda kapusta na ciepło 1. Kapustę podzielić na ćwiartki, odkroić głąb.
  • młoda kapusta na ciepło 2. Pokroić ją w piórka.
  • 3. Przełożyć do garnka, zalać mniej więcej szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 20 minut.
  • młoda kapusta na ciepło 4. W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu dodać do gotującej się kapusty. Dodać również masło, mieszać az do jego rozpuszczenia.
  • młoda kapusta na ciepło 5. Dodać pomidory z puszki (a pomidory świeże wcześniej sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • młoda kapusta na ciepło 6. Pokroić koperek...
  • młoda kapusta na ciepło 7. ... i przed końcem gotowania (zachowa wtedy ładny zielony kolor) dodać do kapusty. Wymieszać.
  • 8. Kapustę podawać z młodymi ziemniakami lub z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować