Młoda kapusta na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę podzielić na ćwiartki, odkroić głąb.
2.Pokroić ją w piórka.
3.Przełożyć do garnka, zalać mniej więcej szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości ok. 20 minut.
4.W tym czasie pokroić cebulę w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu dodać do gotującej się kapusty. Dodać również masło, mieszać az do jego rozpuszczenia.
5.Dodać pomidory z puszki (a pomidory świeże wcześniej sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić w kostkę). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6.Pokroić koperek...
7.... i przed końcem gotowania (zachowa wtedy ładny zielony kolor) dodać do kapusty. Wymieszać.
8.Kapustę podawać z młodymi ziemniakami lub z chlebem.
Komentarze