Mleczny chlebek

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny chleb z mąki pszennej oraz kukurydzianej. Zamiast wody dodałam mleko i dzięki temu pieczywo wyszło mleczne. Górę chleba posypałam naprzemiennie sezamem czarnym i łuskanym. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki kukurydzianej
    1 szkl mleka
    2 łyżki puree z dyni
    1 łyżeczka soli
    1 op. suchych drożdży (7g)
    2 łyżki oleju
    sezam czarny i łuskany do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Mleczny chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obie mąki, sól, drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy puree z dyni, mleko i olej. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy ciasto na chleb do keksówki, smarujemy odrobiną wody i posypujemy sezamem. Ponownie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Studzimy na kratce.

Porady

średnia keksówka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mleko Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować