Mleczny chlebek

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chlebek pięknie wyrasta i ma ładną brązową skórkę. Smak jest bardziej zbliżony do smaku bułek, super smakuje z masłem i dżemem. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 opakowanie suchych drożdży
    szczypta cukru
    1 łyżeczka soli
    6 łyżek słonecznika
    1 łyżka oleju
    1 szklanka ciepłego mleka
    keksówka 26x8x8
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Mleczny chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mleczny chlebek 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i wsypujemy drożdże, cukier, sól, słonecznik i wlewamy olej oraz ciepłe mleko. Mieszamy łyżką i przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto na chleb aż przestanie się kleić do rąk, przekładamy do keksówki i odstawiamy na kolejne 30 minut.
    Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Mąka Olej Sól Drożdże Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować