Chleb mleczny

4.48 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Puszysty, mleczny i z nutą masełka. Już widzę go z domową konfiturą :) Może być również pieczony w formie chałki :) Nadaje się idealnie :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
    3/4 szklanki (100 g) mąki pełnoziarnistej
    25 g drożdży
    1,5 szklanki (320 ml) letniego mleka
    30 g roztopionego masła
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb mleczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kubeczku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru - odstawiamy. Drożdże zamienią się w płynną konsystencję.

    W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy aby przestygło

    Podgrzewamy mleko i odstawiamy

    Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek. Przelewamy drożdże, przysypujemy je mąką. Dodajemy łyżeczkę soli, mleko i masło. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyrabiamy do czasu aż samo zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne. Mi zajęło to około 5 min. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (60 min.).
    Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy do foremki (długość 26 cm szerokość 12 cm wysokość 8 cm) wysmarowanej masłem i osypanej mąką. Chleb nacinamy wzdłuż nożem. Odstawiamy do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem rozmąconym łyżką mleka lub samą wodą. Pieczemy przez 25 min w 210'C. Wyciągamy na kratkę, studzimy i zajadamy. Smacznego.

Porady

wymiary foremki. długość 26 cm szerokość 12 cm wysokość 8 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Masło Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować