Mleczna kanapka

5 (169 ocen)

Małe i szybkie co nieco dla dzieci

Składniki:

  • 250 g mąki
    - szklanka cukru
    - 2 solidne łyżki kakao
    - 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
    - 3 jajka
    - 75 g margaryny - rozpuszczonej i schłodzonej
    - 250ml śmietany 36% lub 30%
    - 175ml mleka 3,2 %
    - 150g mleka w proszku
    - 2 -3 łyżki wody, łyżeczka soku z cytryny i łyżka cukru
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, mleka, jajek, proszku do pieczenia, 75 ml mleka, tłuszczu i kakao miksujemy ciasto. Wlewamy je do formy 25x30cm lub ciut mniejszej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160C ( przy termoobiegu) przez około 25-30 min. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto dzielimy wzdłuż na dwie części. Wodę z cytryną i łyżką cukru mieszamy i skrapiamy nią ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy 100ml mleka i 150g mleka w proszku miksujemy masę śmietankowo-mleczną , którą rozsmarowujemy na jednej części ciasta i przykrywamy drugą. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny po czym kroimy w kawałeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować