Miruna patagońska w sosie śmietanowo-koperkowym

4.48 (188 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowa, aromatyczna i smaczna ryba z posmakiem czosnku i cytryny w pysznym gęstym sosie śmietanowo koperkowym jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g miruny patagońskiej

    Marynata:
    Przyprawa uniwersalna do potraw
    Sól
    Pieprz
    2 ząbki czosnku
    Kilka plastrów cytryny

    Panierka:
    2 jajka
    Bułka tarta do obtoczenia

    Sos śmietanowo koperkowy:
    1 cebula
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
    300 - 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
    1 łyżka koperku
    3 łyżki śmietany 18%
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Miruna patagońska w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli mamy mrożoną rybę wcześniej ją rozmrażamy. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw, solą i pieprzem. W misce naprzemiennie układamy kawałki ryby, posiekany czosnek i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Rybę zdejmujemy z patelni.
    Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy kilka minut aż cebula zmięknie. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy koperek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Do ciepłego sosu wkładamy kawałki ryby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miruna Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować