Zdrowa, aromatyczna i smaczna ryba z posmakiem czosnku i cytryny w pysznym gęstym sosie śmietanowo koperkowym jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
700 g miruny patagońskiej
Marynata:
Przyprawa uniwersalna do potraw
Sól
Pieprz
2 ząbki czosnku
Kilka plastrów cytryny
Panierka:
2 jajka
Bułka tarta do obtoczenia
Sos śmietanowo koperkowy:
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
300 - 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
1 łyżka koperku
3 łyżki śmietany 18%
Sól
Pieprz
Miruna patagońska w sosie śmietanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli mamy mrożoną rybę wcześniej ją rozmrażamy. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw, solą i pieprzem. W misce naprzemiennie układamy kawałki ryby, posiekany czosnek i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Rybę zdejmujemy z patelni.
Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy kilka minut aż cebula zmięknie. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy koperek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Do ciepłego sosu wkładamy kawałki ryby.
Komentarze