Miodziak

4.5 (144 ocen)

Przepis bardzo stary, ale ciasto bardzo pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dkg cukru
    25 dkg miodu sztucznego lub prawdziwego
    pól kg mąki
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    4 jajka
    1 łyżka margaryny
    2 łyżeczki sody
    troszeczkę amoniaku
    przyprawa do pierników

    Krem:
    pół litra mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    25 dkg margaryny

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodziak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: ubijamy jajka z cukrem, dodajemy margarynę, miód i resztę składników i ucieramy to wszystko na gładką masę. Pozostawiamy na 6 godzin. W tym czasie przygotowujemy sobie trzy blaszki o wymiarach 23x38 cm, wykładamy je papierem do pieczenia.
  • Miodziak 2. Po upływie 6 godzin ciasto dzielimy na 3 części, wykładamy do blaszek i pieczemy każdy około 20 minut w temp. 180 stopni.
  • 3. Krem: troszkę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrami. W tym odlanym mleku rozpuszczamy mąkę, jak mleko zakipi to wlewamy na mleko i mieszamy aż zgęstnieje. Ucieramy margarynę i dajemy do niej wystudzony krem.
  • Miodziak 4. Przekładamy: placek + połowa kremu + drugi placek + druga połowa kremu i na wierzch trzeci placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować