Miodowy Kolorowiec

5 (141 ocen)

Pyszne miodowe ciasto z budynioiwą masą na sokach :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 30 dkg margaryny Palma z Murzynkiem
    - 4 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 4 łyżki miodu płynnego
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 2 jajka

    Masa pomarańczowa:
    - 600 ml soku w kolorze pomarańczowym (typu Kubuś czy Pysio wychodzi ok. 2 małe butelki)
    - 2 budynie śmietankowe

    Masa zielona:
    - 600 ml soku w kolorze zielonym (Kubuś lub Pysio)
    - 2 budynie śmietankowe

    Masa żółta
    - 600 ml soku w kolorze żółtym (Kubuś lub Pysio)
    - 2 budynie śmietankowe
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sok

Miodowy kolorowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto:
    Z podanych składników zarobić ciasto.
  • 2. Podzielić ciasto na 4 części, upiec każdy placek osobno w jednakowych foremkach (u mnie 25/35 cm.) w tem.180*C przez 20 minut. Wyjąć placki jeszcze ciepłe.
  • masa 3. Masa pomarańczowa:
    Połowę soku zagotować, wlać budynie rozpuszczone w reszcie soku. Chwilę gotować. W ten sam sposób przygotować pozostałe masy: zieloną i żółtą. Placki przełożyć gorącą masą.
  • 4. Gotowe ciasto lekko obciążamy (ja zrobiłam to drewnianą deską do krojenia) i odstawiamy do lodówki lub chłodnego miejsca by masy ostygły.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto - masa pomarańczowa - ciasto - masa zielona - ciasto - masa żółta - ciasto - polewa lub inna dekoracja

Porady

Ciasto dekorujemy według gustu, można polać polewą i posypać kolorową posypką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować