Ciasto kolorowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę, żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszysta masę, i nie przerywając ucierania stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ostrożnie połączyć masę jajeczna z piana ubitą z białek. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piec w temperaturze 180 stopni
2.Masa
Galaretki wysypać do oddzielnych miseczek i każda rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzić i włożyć do lodówki by stezaly. Żelatynę rozpuścić w 1\2 szklanki cieplej wody. Żółtka oddzielić od białek białka ubić na sztywna pianę .masło utrzeć z cukrem pudrem do białości i cały czas ucierając dodawać po jednym złotym. Masę połączyć z piana ubitą z białek i dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Na końcu wlać lekko ciepła żelatynę i szybko wymieszać.
3.Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić i przełożyć przygotowana masą.
Wierzch ciasta polać polewa czekoladowa i udekorować płatkami migdałowymi.
Komentarze