Ciasto Kolorowiec

0 (0 ocen)

Przepis dostałam niedawno od mojej przyjaciółki, byłam zainteresowana zrobieniem poniewaz uwielbiam eksperymentować jesli chodzi o ciasta

Składniki:

  • na Biszkopt
    8jajek
    1szklanka cukru
    1szklanka mąki
    1łyżeczka proszku do pieczenia
    1cukier wanilinowy


    Masa
    1kostka masła
    1szklanka cukru pudru
    5jajek
    50g żelatyny
    2galaretki o różnych smakach

    I gotową polewę czekoladowa i migdały do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kolorowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę, żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym na puszysta masę, i nie przerywając ucierania stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ostrożnie połączyć masę jajeczna z piana ubitą z białek. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piec w temperaturze 180 stopni
  • 2. Masa
    Galaretki wysypać do oddzielnych miseczek i każda rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzić i włożyć do lodówki by stezaly. Żelatynę rozpuścić w 1\2 szklanki cieplej wody. Żółtka oddzielić od białek białka ubić na sztywna pianę .masło utrzeć z cukrem pudrem do białości i cały czas ucierając dodawać po jednym złotym. Masę połączyć z piana ubitą z białek i dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Na końcu wlać lekko ciepła żelatynę i szybko wymieszać.
  • 3. Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić i przełożyć przygotowana masą.
    Wierzch ciasta polać polewa czekoladowa i udekorować płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować