MIODOWNIK Z MASĄ GRYSIKOWĄ

4.99 (156 ocen)

Ciasto na każdą okazję, przygotowałam je na życzenie moich dzieci które je uwielbiają. polecam bo ciasto to zawsze dobrze smakuje:)

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki,
    15 dag masła
    15 dag cukru pudru
    10 dag płynnego miodu
    1 całe jajko
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    Masa grysikowa:
    1/2 l mleka
    6 łyżek grysiku
    1 kostka masła(200 g)
    20 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    1 słoik powideł ze śliwek

    Polewa:
    10 dag masła
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki wrzątku

    Blaszka:
    25 cm/35cm

Wystaw ocenę:

4.99 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Miodownik z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe:
    Wszystkie składniki zarobić w jednolite ciasto i podzielić na 3 - 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować, położyć na blaszce i każdy piec w temp 160-180 stopni ok 35 min. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Z mleka odlać 1/2 szklanki, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać grysik romieszany w 1/2 szklanki mleka, chwilę pogotować ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć po łyżce dodawać zimny grysik.
  • 3. Przełożenie ciasta: Masę grysikową podielić na 3. Każde ciasto smarujemy cienko powidłem i kładziemy na nim warstwę masy. Przykrywamy ją kolejnym plackiem pokrytym powidłem. Na ciasto znów dajemy powidło i masę i tak do wyczerpania składników.
  • 4. Polewa:
    Wodę agotować cukrem, ściągnąć z ognia dodać masło a na końcu kakao, energicznie mieszając. Polewę wyłożyć na ciasto.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem wtedy placki nawilgną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować