Ciasto na każdą okazję, przygotowałam je na życzenie moich dzieci które je uwielbiają. polecam bo ciasto to zawsze dobrze smakuje:)
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki,
15 dag masła
15 dag cukru pudru
10 dag płynnego miodu
1 całe jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Masa grysikowa:
1/2 l mleka
6 łyżek grysiku
1 kostka masła(200 g)
20 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy
Miodownik z masą grysikową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki zarobić w jednolite ciasto i podzielić na 3 - 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować, położyć na blaszce i każdy piec w temp 160-180 stopni ok 35 min. Pozostawić do ostygnięcia.
2.Z mleka odlać 1/2 szklanki, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać grysik romieszany w 1/2 szklanki mleka, chwilę pogotować ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć po łyżce dodawać zimny grysik.
3.Przełożenie ciasta: Masę grysikową podielić na 3. Każde ciasto smarujemy cienko powidłem i kładziemy na nim warstwę masy. Przykrywamy ją kolejnym plackiem pokrytym powidłem. Na ciasto znów dajemy powidło i masę i tak do wyczerpania składników.
4.Polewa:
Wodę agotować cukrem, ściągnąć z ognia dodać masło a na końcu kakao, energicznie mieszając. Polewę wyłożyć na ciasto.
Porady
Ciasto najlepiej przygotować 2 dni przed podaniem wtedy placki nawilgną.
Komentarze