Miodownik drożdżowy

4.5 (174 ocen)

  • 2 min

Ten piernik przypomina mi smak dzieciństwa!

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto: 7 jaj, 1szkl. miodu, 1 szkl. cukru zwykłego, 1 szkl. oleju, 35 dag mąki, 10 dag drożdży, 1i 1/2 łyżeczki sody, 1/2 opakowania przyprawy do piernika.
    Masa: 1 duży budyń śmietankowy, 1/2 l. mleka, 1 margaryna palma.
    Marmolada wieloowocowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodownik drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • moje ciasto udekorowałam posypką waflową 1. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy po kawałku drożdży. Odstawiamy aż podrośnie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika. Na koniec dodajemy miód, olej i pianę z ubitych białek. Wszystko dokładnie mieszamy i rozlewamy na 3 blaszki. Pieczemy 3 placki każdy po ok. 20 minut.
  • 2. Budyń gotujemy na mleku gdy przestygnie ucieramy z palmą.
    Pierwszy placek smarujemy cienko marmoladą i masą i kolejne tak samo. Dowolnie dekorujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować