Ciasto miodownik

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo słodkie ciasto na pewno przypadnie do gustu wszystkim łasuchom :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    500g mąki pszennej
    200g margaryny
    200g cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżki mleka
    1 łyżka sody oczyszczonej

    Masa budyniowa:
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    250g masła
    100g cukru pudru (lub zwykły)
    400ml mleka

    Dodatkowo:
    Masa krówkowa z puszki
    orzechy włoskie do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Ciasto miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ulap9m 1. Mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę i całość posiekać nożem. Następnie dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. 2 spody formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 2 częściami ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  • image-1asp04d 2. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  • image-1fj9yav 3. Na pierwszą część ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugą częścią, posmarować masą krówkową i posypać obranymi orzechami.

Porady

Ciasto warto włożyć do lodówki lub odstawić w chłodne miejsce, żeby masa "związała".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować