Ciasto miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z sodą, dodać margarynę i całość posiekać nożem. Następnie dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. 2 spody formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 2 częściami ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
2.Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
3.Na pierwszą część ciasta wyłożyć masę budyniową, przykryć drugą częścią, posmarować masą krówkową i posypać obranymi orzechami.
Porady
Ciasto warto włożyć do lodówki lub odstawić w chłodne miejsce, żeby masa "związała".
Komentarze