1.Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj margarynę i lekko posiekaj, następnie wbij jajka, dodaj cukier puder, miód sodę i przyprawę do piernika. Zagnieć ciasto i podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na cienkie placki i upiecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez ok 25 min.
2.W garnku zagotuj 3,5 szklanki mleka. W misce utrzyj na białą masę żółtka z cukrem, dodaj pozostałą cześć mleka i dokładnie rozmieszaj. Następnie kiedy mleko zacznie już kipieć wlej przygotowaną masę jajeczną i wsyp kaszę manną. Całość gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnięcia. Odstaw to wystygnięcia.
3.W misce utrzyj masło i dodawaj porcjami zimny grysik. Tak przygotowaną masą przełóż wcześniej upieczone placki. Wierzch można polać polewą lub posmarować niewielką ilością masy.
Porady
Najlepiej smakuje następnego dnia, ponieważ ciasto potrzebuje czasu na zmięknięcie
Komentarze