Miodownik

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mięciutkie i delikatne, takie ciasta lubię !! :)

Składniki:

  • Na ciasto

    60 dag mąki
    7 dag margaryny
    100 g cukru pudru
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    1 łyżka sody
    1 łyżka przyprawy do piernika

    Masa:

    1 litr mleka
    1/2 szklanki cukru
    2 żółtka
    1 szklanka kaszy manny
    120 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj margarynę i lekko posiekaj, następnie wbij jajka, dodaj cukier puder, miód sodę i przyprawę do piernika. Zagnieć ciasto i podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na cienkie placki i upiecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez ok 25 min.
  • 2. W garnku zagotuj 3,5 szklanki mleka. W misce utrzyj na białą masę żółtka z cukrem, dodaj pozostałą cześć mleka i dokładnie rozmieszaj. Następnie kiedy mleko zacznie już kipieć wlej przygotowaną masę jajeczną i wsyp kaszę manną. Całość gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnięcia. Odstaw to wystygnięcia.
  • 3. W misce utrzyj masło i dodawaj porcjami zimny grysik. Tak przygotowaną masą przełóż wcześniej upieczone placki. Wierzch można polać polewą lub posmarować niewielką ilością masy.

Porady

Najlepiej smakuje następnego dnia, ponieważ ciasto potrzebuje czasu na zmięknięcie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować