Miodownik

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Posmakuje każdemu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Blacha 25x36

    Ciasto ucierane:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżka miodu
    1/3 szklanki oleju
    2/3 szklanki mleka
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Ciasto kruche:
    4 szklanki mąki
    4 jajka
    5 łyżek miodu
    1 szklanka cukru
    25 dag margaryny Palma z Murzynkiem
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa:
    1 budyń waniliowy
    1 kostka masła
    400 ml mleka
    1/2 szklanki cukru pudru

    Ponadto
    1 galaretka agrestowa
    6 jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto ucierane. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 min.
  • 2. Ciasto kruche: Mąkę siekamy nożem z margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 min
  • 3. Masa budyniowa: Budyń gotujemy w 400 ml mleka. Studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem dodajemy przestudzony budyń.
  • 4. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Galaretkę rozpuszczamy 1 szklance wody. Dodajemy pokrojone jabłka. mieszamy.
  • 5. Ułożenie placka: Kruchy placek, masa budyniowa, placek ucierany, masa jabłkowa, placek kruchy. Wierzch polewamy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować