Mini serniczki z truskawkami (keto)

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne i proste w przygotowaniu mini serniczki na zimno. To idealny deser na ciepłe dni, który tworzy delikatna masa z serka mascarpone i śmietanki oraz świeże truskawki na wierzchu. Spód przygotowałam z pokruszonych orzechowych keto batonów z nasionami chia, ale możemy przygotować go także z ulubionych ciasteczek lub orzechów. Deser odpowiedni dla osób na diecie bezcukrowej, bezglutenowej oraz ketogenicznej.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SPÓD
    - pokruszone keto batony lub orzechy

    MASA SEROWA
    - 250 g serka mascarpone
    - 250 ml śmietanki kremówki 30%
    - 4,5 łyżki erytrytolu
    - 1,5 łyżeczki żelatyny
    - kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)

    WIERZCH
    - świeże truskawki
    - listki greckiej bazylii lub mięty
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser z truskawkami

Mini serniczki z truskawkami (keto) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w rondelku (nie dopuszczając do wrzenia) do momentu całkowitego rozpuszczenia. Zawartość studzimy. Erytrytol mielimy w młynku do kawy na cukier puder.
  • 2. Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy ją przez chwilę na najwyższych obrotach. Kiedy śmietana zacznie delikatnie gęstnieć, dodajemy stopniowo cukier puder, zmniejszamy obroty i dalej ubijamy (do momentu wytworzenia na powierzchni charakterystycznych wzorów pozostawianych przez mikser). Następnie dodajemy schłodzony serek mascarpone i miksujemy jeszcze przez chwilę na małych obrotach. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę oraz kilka kropel aromatu waniliowego i miksujemy jeszcze przez chwilę na bardzo małych obrotach(aby nie dopuścić do powstania grudek).
  • 3. Na dno szklanek lub pucharków wsypujemy pokruszone keto batony (lub orzechy), a na nich układamy przygotowaną masę i wstawiamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje, układamy na wierzchu pokrojone truskawki i dekorujemy listkami greckiej bazylii lub mięty.

Porady

Jako słodzidła możemy użyć także stewii lub słodzika. Ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych, dlatego próbujmy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować