Mini naleśniki z jabłkami

4.5 (177 ocen)

  • 20 min

Zwykłe naleśniki o niezwykłym smaku.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    1,5 szklanki mleka
    łyżeczka cukru waniliowego
    3 duże jabłka
    2 łyżki soku z cytryny wymieszane z 1 łyżką miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Mini naleśniki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szklankę mleka, jajka, sól, olej, łyżeczkę cukru waniliowego i ucieramy ciasto, aż składniki się połączą. Dodajemy po troszku pozostałego mleka, aż do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
  • 2. Z umytych, obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krążki. Układamy je na talerzu, polewamy sokiem z cytryny z miodem.
  • 3. Na patelnie wlewamy odpowiednią ilość ciasta. Od razu układamy na cieście plasterki jabłek. Smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor.

Porady

Naleśniki są w wersji mini smażone na patelni o średnicy dna ok. 16cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować