Mini klopsiki z karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Mini klopsiki, czyli kulki mięsne na patyku idealnie sprawdzają się na imprezach. Świetnie smakują same w sobie, dzięki karmelizowanej cebuli mają troszkę nietypowy smak, a jeszcze lepiej w połączeniu z dipami.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    jajko
    bułka tarta
    sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, zielona czubryca
    cebula
    2 łyżeczki brązowego cukru
    1/3 szklanki czerwonego wina lub octu z czerwonego wina
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kulki

Mini klopsiki z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kulki mięsne 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
    Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać szczyptę soli i cukier brązowy.
    Podlać winem lub octem z czerwonego wina, mieszać aż odparuje.
    Cebulę odstawić do ochłodzenia.
    Mięso wymieszać z jajkiem, cebulą, bułką tartą - u mnie wyszło około 1/3 szklanki.
    Formować mięso w małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
    Obtaczać każdy klopsik dodatkowo w bułce tartej.
    Smażyć na rozgrzanym z oleju, przez kilka minut, zmieniając strony.

Porady

Podawać nadziane wykałaczkami - świetnie sprawdzają się, jako przekąski na imprezie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować