Tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej i sztandarowa restauracji przy IKEA. Nie znam się na kuchni szwedzkiej, ale poczytałam trochę w tym temacie, są różne wersje, wypośrodkowałam i wybrałam wg mnie najlepszą :)
30 min
Składniki:
1/2 kg mięsa wieprzowego + 1/2 kg mięsa wołowego
2 mniejsze jajka
2 cebule starte na tarce
2 łyżeczki musztardy u mnie sarepska
1/2 bułki paryskiej (wrocławskiej) tylko sam miąższ + 150 ml. śmietany 30 % do namoczenia
sól, biały pieprz, 5 kulek ziela angielskiego utartego na pył w moździeżu
1 łyzeczka majeranku
masło klarowane + olej w takiej samej ilości do smażenia
składniki na sos :
3 łyżki zwykłego masła
2 łyżki musztardy
200 ml. gęstej kwaśnej śmietany
sól, pieprz + 1,5 łyżki posiekanego koperku
Kottbullar - szwedzkie mini klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsa pokroić na małe kawałki, zmielić w maszynce 2 razy, miąższ z bułki namoczyć w śmietance i po chwili utrzeć na gładką masę, dodać do mięsa...
2...dodać starte cebule, jajka, pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać.
Formować ręcznie (ręce moczone co jakiś czas w wodzie) kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać na rozgrzane masło połączone z olejem, smażyć do zrumienienia.
3.Po wyjęciu wyłożyć na ręcznik papierowy
4.W czasie kiedy klopsiki się smażą zrobić sos: masło roztopić w rondelku, dodać musztardę, mieszać trzepaczką dodając śmietanę i przyprawy, na końcu koperek.
5.Jako danie obiadowe podać z makaronem i dowolną surówką.
6.Jeżeli ma to być przekąska to do jednej miski wsypać klopsiki z nabitymi wykałaczkami, a w drugiej podać sos..... i kto raz po nie sięgnie to już się nie oderwie :)))
Komentarze