Miętowo-cytrynowa nutka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT I:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać cukier, żółtka i przesianą mąkę z proszkiem, na końcu dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Piec w 180* przez ok 35 min. Przekroić na pół.
2.BISZKOPT II:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać cukier, żółtka i przesianą mąkę z proszkiem, na końcu dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Piec w 180* przez ok 35 min
3.MASA MIĘTOWA:
Wodę z miętą zagotować i parzyć przez ok 15 min. W mleku rozrobić mąki, cukier i żółtka. Miętę wyjąć z wody i dokładnie posiekać (najlepiej blenderem). Wodę miętową jeszcze raz zagotować i wlać do niej przygotowany na mleku budyń oraz zmisksowane listki mięty i poczekać aż zgęstnieje. Zdjąć z gazu i odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć na puch, dodać do niej przygotowany budyń, oraz alkohol. Do smaku można jeszcze dodać cukru pudru.
Podzielić na dwie części.
4.PIANKA CYTRYNOWA:
Białka ubijać na parze przez ok 5 min, dodać do nich cukier i dalej ubijać.
Galaretkę rozpuścić w szklance wody i ostudzić (ale nie dopuścić by stężała). Wlewać powoli do ubijanych białek. Wszystko ubijać jeszcze ok 10 min. Odstawić do ostudzenia
5.PRZEŁOŻENIE CIASTA:
połowa biszkopta I - połowa masy miętowej - biszkopt II - druga płowa masy miętowej - druga połowa biszkopta I - pianka cytrynowa - starta czekolada
Komentarze