Brzoskwiniowa Nutka

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, szybkie i proste. Bez dodatku cukru, na bazie mleka, śmietany a przede wszystkim brzoskwiń.
Delikatna leciutka masa.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica 24 cm x 24 cm
    • 2 żółte galaretki
    • 2 brzoskwiniowe galaretki
    • 3 śmietany po 200 ml 36%
    • 175 g herbatników kakaowych
    • ½ kostki masła
    • 1 szklanka mleka
    • Puszka 822 g brzoskwiń
    • 1 mleczna czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Brzoskwiniowa nutka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • herbatniki 1. Herbatniki kruszymy łączymy z roztopionym masłem i układamy na dnie tortownicy.
  • brzoskwinie 2. Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1 ½ szklanki gorącej wody. Natomiast żółte w dwóch szklankach wody, odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Z brzoskwiń (dwie zostawiamy do dekoracji) odlewamy syrop (syrop zostawiamy) i blendujemy.
  • masa 3. Schłodzone śmietany ubijamy mikserem, wlewamy mleko, dodajemy brzoskwinie, szklankę syropu z brzoskwiń oraz galaretki brzoskwiniowe, cały czas miksując.
  • czekolada 4. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczach i łączymy z masą brzoskwiniową.
  • masa 5. Masę wylewamy na herbatniki, układamy dowolnie pokrojone brzoskwinie i zalewamy żółtą galaretką.
    Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
  • ciasto 6. Smacznego.

Porady

Ciasto jest bez cukru ale w smaku jest delikatnie słodkie, ponieważ zostały dodane brzoskwinie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Galaretka Mleko Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować