Miętowe mini-serniczki z arbuzem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Lekkie, orzeźwiające deserki serowe z dodatkiem musu arbuzowego i świeżego arbuza. Doskonałe na letni podwieczorek.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • mus arbuzowy:
    350 g miąższu arbuza (bez pestek)
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody

    masa serowo-miętowa:
    350 g serka twarogowego
    1 łyżka cukru
    1 czubata łyżeczka żelatyny
    2 łyżki wody
    1 czubata łyżka posiekanych listków mięty

    dodatkowo:
    150 g miąższu arbuza pokrojonego w kostkę
    4 małe gałązki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Ser

Miętowe mini-serniczki z arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy mus arbuzowy: miąższ arbuza miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej (30 sekund na najniższej mocy) lub w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki zmiksowanego arbuza, mieszamy i łączymy z pozostałym przecierem. Mus rozlewamy do 4 szklaneczek i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 2. Przygotowujemy masę serowo-miętową: serek miksujemy z cukrem i miętą. Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kuchence mikrofalowej (30 sekund na najniższej mocy) lub w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 1-2 łyżki serka, mieszamy i łączymy z pozostałym serem. Masę serową wykładamy na mus arbuzowy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Przed podaniem na warstwę sera wykładamy schłodzone kostki arbuza i dekorujemy każdą porcję gałązką mięty. Deser podajemy schłodzony.

Porady

Deser jest mało słodki. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, do musu arbuzowego można dodać trochę cukru i zwiekszyć nieco ilość cukru użytego do przygotowania masy serowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Mięta Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować