MIĘSNO WARZYWNY DUET Z SOSEM CYTRYNOWYM

  • wyświetlono: 200 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne danie dla osób lubiących połączenia mięsa z warzywami i owocami.Bardzo ładnie prezentuje się na stole i zachęca do jedzenia.

Koronowianka

Składniki

1 podwójny filet z kurczaka

1 mały brokuł

2 marchwie duże

2 kiwi

1 cytryna / sok i skórka /

2 duże ząbki czosnku

2 żółtka

2 łyżki pokrojonych listków melisy cytrynowej

sól,pieprz czarny i cytrynowy,bazylia suszona,przyprawa uniwersalna,cukier do smaku /ok.3 łyżeczek/,mąka do zagęszczenia sosu.

Sposób przygotowania przepisu:

MIĘSNO WARZYWNY DUET Z SOSEM CYTRYNOWYM

  • 1. Warzywa oczyścić,umyć.Marchew i kiwi pokroić w talarki,brokuł podzielić na mniejsze różyczki.
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym2. W garnku do gotowania na parze ułożyć brokuł i marchew.Całość posypać solą i czarnym pieprzem.Marchew posypać dodatkowo bazylią i częścią otartej skórki cytrynowej.
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym3. Gotować na wolnym ogniu do miękkości
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym4. Filety umyć,pokroić w poprzek na plastry.
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym5. Do garnka wlać ok.700 ml.wody,przyprawić przyprawa uniwersalna,włożyć pokrojone mięso oraz obrany czosnek i pozostałą skórkę cytrynową.
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym6. Chwilę gotować. / ok.10 min. /. Mięso wyjąć.
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym7. Wywar zagęścić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody.Przyprawić do smaku sokiem z cytryny,cukrem,pieprzem cytrynowym oraz wsypać pokrojone listki melisy.Żółtka roztrzepać z niewielką ilością gorącego sosu i wlać do garnka.Zagotować.
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym8. Sos przelać przez sito,usuwając czosnek.
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym9. W naczyniu żaroodpornym na jednej połowie rozłożyć brokuł,na drugiej połowie marchew.Całość przełożyć pół plastrami kiwi .Zalać połową sosu cytrynowego.
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym10. Na marchwi ułożyć plastry ugotowanego filetu.
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym11. Zalać pozostałym sosem.Na mięsie ułożyć plastry kiwi.
  • mięsno warzywny duet z sosem cytrynowym12. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15 do 20 min.Po upieczeniu ozdobić listkami melisy.

Porady

Podawać jako samodzielne dietetyczne danie lub z ryżem ugotowanym na sypko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakipyszne zapiekanki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ug528k

Dodane przez: agarybak76

Rolada ziemniaczana mięsno-warzywna

Smaczna propozycja na niebanalny...

gulasz mięsno-warzywny

Dodane przez: agarybak76

Gulasz mięsno - warzywny

Smaczny i pożywny obiad na chłodniejsze...

Mięsno warzywna babka z kuskusem

Dodane przez: Izabela27

Mięsno-warzywna babka z kaszą kuskus

Pyszna i bardzo sycąca.

mielone z serem i warzywami

Dodane przez: agarybak76

Trójkąty mięsno- warzywne z serem

Niby zwykłe mielone, ale tak przygotowane...

Szpinakowe gofry z mięsno-warzywnym farszem

Dodane przez: Pyszny Duet

Szpinakowe gofry z mięsno-warzywnym farszem

Nie wiem jak Wy, ale my nie spotkałyśmy...

image-0kx8f21

Dodane przez: beniawojt

Gołąbki mięsno- jaglane z sosem pieczarkowym

Moja rodzina uwielbia gołąbki z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE