Pasztet mięsno-warzywny

4.5 (147 ocen)

Lżejsza wersja pasztetu , więcej warzyw .

Składniki:

  • 0,5 kg udek z kurczaka
    0,50 kg podgardla wieprzowego
    0,50 kg łopatki wieprzowej
    0,25 kg wątróbek z drobiu
    4 marchewki
    1 seler
    2 pietruszki
    4 jajka
    3 cebule
    1 łyżka smalcu
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    Sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać ,umyć i pokroić w kawałki.
    Do garnka z wodą włożyć mięso/ oprócz wątróbki/ , warzywa , liście laurowe , ziele angielskie i ugotować do miękkości. Doprawić solą .
    Obraną cebulę podsmażyć na smalcu.
    Dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 min ,ostudzić i dwukrotnie zemleć mięso z warzywami i wątróbką z cebulą.
    Dodać żółtka ,wymieszać , przyprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Połączyć z ubitymi białkami .
    Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą .Przełożyć przygotowaną masę do formy, wyrównać powierzchnię . Piec około 50-60 min w tem 180 st C.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować