0,5 kg udek z kurczaka
0,50 kg podgardla wieprzowego
0,50 kg łopatki wieprzowej
0,25 kg wątróbek z drobiu
4 marchewki
1 seler
2 pietruszki
4 jajka
3 cebule
1 łyżka smalcu
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz
Pasztet mięsno-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obrać ,umyć i pokroić w kawałki.
Do garnka z wodą włożyć mięso/ oprócz wątróbki/ , warzywa , liście laurowe , ziele angielskie i ugotować do miękkości. Doprawić solą .
Obraną cebulę podsmażyć na smalcu.
Dodać pokrojone wątróbki i dusić jeszcze 10 min ,ostudzić i dwukrotnie zemleć mięso z warzywami i wątróbką z cebulą.
Dodać żółtka ,wymieszać , przyprawić solą ,pieprzem i gałką muszkatołową. Połączyć z ubitymi białkami .
Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą .Przełożyć przygotowaną masę do formy, wyrównać powierzchnię . Piec około 50-60 min w tem 180 st C.
Komentarze