Mięsna zapiekanka z maniokiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

No i posmakował nam ten maniok. Postanowiliśmy zrobić z niego zapiekankę mięsną, która wyszła naprawdę wyśmienicie. W mniejszych formach do pieczenia wygląda jak suflet, po czym lekko opada. Skórka jest chrupiąca, wewnątrz zaś znajduje się serce zapiekanki. Mocno aromatyczne, jednocześnie delikatne dla podniebienia.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700-800 g bulw manioku
    100 g niebieskiego sera pleśniowego (lazur)
    1/2 szklanki mleka
    500 g łopatki wieprzowej
    2 cebule
    8 ząbków czosnku
    4 łyżki oleju rzepakowego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Mięsna zapiekanka z maniokiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsna zapiekanka z maniokiem 1. Bulwy manioku obieramy podobnie jak ananasa. Środek również wykrawamy, gdyż jest łykowaty. Następnie kroimy na 2-3 cm kawałki i gotujemy do miękkości (około 20 min). Odcedzamy, dodajemy pokruszony ser, mleko i chwilę razem dusimy na małym ogniu (do rozpuszczenia sera). Zestawiamy z ognia i blendujemy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Mięso mielimy na dużych oczkach. Na rozgrzanym oleju szklimy cebule, dodajemy mięso i lekko podsmażamy z posiekanym czosnkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Puree z manioku dzielimy na 4 części. Te z kolei na pół.

    Mięso dzielimy na 4 części.

    W naczyniach do zapiekana układamy najpierw puree, później warstwa mięsa i zakrywamy puree.

    Zapiekamy 30-35 min w temperaturze 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować