To pyszna propozycja mielonych. Dzięki dodatku cukinii oraz pieczarek są bardziej soczyste a smak ich jest podkręcony i wychodzą naprawdę pyszne, a dodatek płatków owsianych sprawia, że są bardziej syte i zdrowsze.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
( z przepisy wyszło mi 13 kotlecików )
0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
300 g młodej cukinii
200 g pieczarek
½ szklanki płatków owsianych
2-3 ząbki czosnku
2 jajka klasa „L”
sól, pieprz do smaku
szczypta chili
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy mielone mięso, utartą wraz ze skórką cukinię na dużych oczkach, oczyszczone i utarte na dużych oczkach pieczarki, wbijamy jajka, dajemy płatki owsiane, przyprawy oraz zioła a także przeciśnięte ząbki czosnku przez praskę. Wszystko mieszamy bo uzyskania jednolitej masy i odstawiamy na 15 – 20 min. Następnie forujemy zgrabne kotleciki i smażymy na rumiano z każdej strony.
Komentarze