Wspaniały pomysł na wege kotlety z użyciem płatków owsianych. Jedząc te kotleciki aż trudno uwierzyć, że są one ze zwyczajnych płatków owsianych, kotleciki są bardzo smaczne i sycące. Nadają się na obiad i jako dodatek do kanapek.
60 min
Składniki:
- 350 ml wody
- 150 g płatków owsianych
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz, curry, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka wg uznania
- 3 łyżki kaszy manny
- bułka tarta + płatki kukurydziane do obtaczania
- olej do smażenia
Kotlety z płatków owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować w garnku wodę, do wrzącej wody wrzucić płatki owsiane i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, co chwila mieszając. Gotować do momentu aż płatki pochłoną całą wodę. Powstała masa ma być gęsta. Ostudzić.
2.Cebulę podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju i dodać ją do płatków owsianych.
3.Do całości dodać jajko, kaszę manną, sól, przyprawy i wymieszać. Sprawdzić czy konsystencja masy umożliwia formowanie kotlecików, jeżeli nie to dosypać jeszcze 1 lub 2 łyżki kaszy manny.
4.Formować kotleciki i obtaczać je w bułce tartej z dodatkiem płatków kukurydzianych.
5.Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż kotleciki się zarumienią.
Komentarze