KOTLETY Z PŁATKÓW OWSIANYCH

4.42 (211 ocen)

  • 60 min

Wspaniały pomysł na wege kotlety z użyciem płatków owsianych. Jedząc te kotleciki aż trudno uwierzyć, że są one ze zwyczajnych płatków owsianych, kotleciki są bardzo smaczne i sycące. Nadają się na obiad i jako dodatek do kanapek.

  • 60 min

Składniki:

  • - 350 ml wody
    - 150 g płatków owsianych
    - 1 cebula
    - 1 jajko
    - 0,5 łyżeczki soli
    - pieprz, curry, czosnek granulowany, majeranek, papryka słodka wg uznania
    - 3 łyżki kaszy manny
    - bułka tarta + płatki kukurydziane do obtaczania
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.42 (211 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Przystawki

Kotlety z płatków owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować w garnku wodę, do wrzącej wody wrzucić płatki owsiane i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, co chwila mieszając. Gotować do momentu aż płatki pochłoną całą wodę. Powstała masa ma być gęsta. Ostudzić.
  • 2. Cebulę podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju i dodać ją do płatków owsianych.
  • 3. Do całości dodać jajko, kaszę manną, sól, przyprawy i wymieszać. Sprawdzić czy konsystencja masy umożliwia formowanie kotlecików, jeżeli nie to dosypać jeszcze 1 lub 2 łyżki kaszy manny.
  • 4. Formować kotleciki i obtaczać je w bułce tartej z dodatkiem płatków kukurydzianych.
  • 5. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż kotleciki się zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować