Uwielbiam nadawać potrawom aromatyczny, wschodni smak. Polecam wypróbować mój przepis z dodatkiem zataru, czyli aromatycznej mieszanki ziół kuchni arabskiej.
25 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka-250 ml
Składniki:
50 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
2 jajka
Około Pół szklanki bułki tartej z chleba żytniego+kilka łyżek do obtoczenia kotletów
2 ząbki czosnku
Pół białej cebuli
2 łyżeczki zataru
1 Łyżeczka soli
Opcjonalnie niewielka ilość mleka (jeśli masa mięsna byłaby za sucha
Ponadto:
Długi ogórek gruntowy
Kubeczek pomidorków koktajlowych
Olej rzepakowy do smażenia
Mielone szaszłyki z zatarem, żytnią bułką tartą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule, czosnek obierz i drobno pokrój. Następnie przełóż do miski razem z mięsem, jajkami , bułką tartą, zatarem i solą. Wymieszaj całość, a jeśli masa byłaby zbyt sucha dolej trochę mleka. Odstaw na około godzinę do lodowki, aby smak przypraw, cebuli, czosnku przegryzł się z mięsem. Następnie z masy uformuj niewielkie kuleczki i obtaczaj każdą w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Ogórka i pomidorki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na szaszłyki nakładaj naprzemiennie warzywa i mięsne kulki. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze