Mielone szaszłyki z zatarem, żytnią bułką tartą i warzywami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam nadawać potrawom aromatyczny, wschodni smak. Polecam wypróbować mój przepis z dodatkiem zataru, czyli aromatycznej mieszanki ziół kuchni arabskiej.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka-250 ml
    Składniki:
    50 dag mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
    2 jajka
    Około Pół szklanki bułki tartej z chleba żytniego+kilka łyżek do obtoczenia kotletów
    2 ząbki czosnku
    Pół białej cebuli
    2 łyżeczki zataru
    1 Łyżeczka soli
    Opcjonalnie niewielka ilość mleka (jeśli masa mięsna byłaby za sucha
    Ponadto:
    Długi ogórek gruntowy
    Kubeczek pomidorków koktajlowych
    Olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Mielone szaszłyki z zatarem, żytnią bułką tartą i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule, czosnek obierz i drobno pokrój. Następnie przełóż do miski razem z mięsem, jajkami , bułką tartą, zatarem i solą. Wymieszaj całość, a jeśli masa byłaby zbyt sucha dolej trochę mleka. Odstaw na około godzinę do lodowki, aby smak przypraw, cebuli, czosnku przegryzł się z mięsem. Następnie z masy uformuj niewielkie kuleczki i obtaczaj każdą w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Ogórka i pomidorki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Na szaszłyki nakładaj naprzemiennie warzywa i mięsne kulki. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować