zapiekane koszyczki z mielonego mięsa

4.5 (171 ocen)

  • 60 min

zapiekane koszyczki z mielonego mięsa

  • 60 min

Składniki:

  • Koszyczki:
    1/2 kg mięsa mielonego,
    1 jajko
    przyprawy wg uznania (doprawiamy mięso mielone mocniej niż na kotlety mielone)
    1 cebula
    bułka tarta
    Nadzienie:
    250 g pieczarek
    1 cebula
    1 papryka konserwowa
    250 g ogórków kiszonych (4-5 sztuk)
    koncenrat pomidorowy do posmarowania koszyczków
    puree ziemniaczane (nie koniecznie)
    ser do położenia na wierzch (może być w małych plasterkach lub starkowany)
    Na koniec można jeszcze je posmarować majonezem wymieszanym ze śmietaną, też jest mega pyszne, tutaj jak widać na zdjęciu pominęłam
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zapiekane koszyczki z mielonego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa mielonego formujemy koszyczki, które smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie nadziewamy naszym nadzieniem - czyli podsmażamy pieczarki z cebulą, w międzyczasie kroimy paprykę konserwową i ogórki kiszone w kostkę. Jak przestygną troszkę pieczarki z cebulką - dodajemy paprykę oraz ogórki i mieszamy. Takim farszem nadziewamy nasze koszyczki. Na faszerowane koszyczki kładziemy ser w małych plasterkach (jak widać na zdjęciu położyłam ser cammenbert), ale można użyć starkowanego sera żóltego czy innego sera. Piec przez 30 min. w 220 C

Porady

Koszyczki będą jeszcze bardziej sycące i smaczniejsze, jak na farsz warzywny położymy puree ziemniaczane i na to dopiero ser i dodatkowo można jeszcze je posmarować majonezem wymieszanym ze śmietaną. Ja to pominęłam i podałam gotowe koszyczki z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z sałaty lodowej z ogórkiem i sosem czosnkowym i wyszło mega pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować