Mięciutkie rogaliki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkruszyć do miseczki i zasypać cukrem.
2.MASA MAŚLANKOWA : W rondelku stopić masło , wlać maślankę , wbić jajka , dodać szczyptę soli i dokładnie wszystko wymieszać.
3.CIASTO: Do dużej miski wsypać mąkę, wymieszaną rózgą balonową kuchenną ( dobrze napowietrzy to mąkę ), wlać drożdże , które już powinny rozpuścić się z cukrem , i masę maślankową. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką.
4.Wyłożyć na natłuszczony blat i wyrobić ( będzie się trochę kleić ) )
5.Włożyć ciasto do miski i przykryte odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi prawie swoją objętość można włączyć piekarnik, będzie miał czas się nagrzać do 190 stopni.
6.Wyłożyć ciasto na opruszony blat i podzielić na trzy równe części. Każdą z nich uformować w kulę i rozwałkować na grubość 1/2 cm. Podzielić każdy z otrzymanych płatów ciasta na 8 części, (tak jak pizzę). Formować rogaliki
7.Uformowane rogaliki położyć na blachy, przykryć i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
8.Rogaliki piec , aż się delikatnie zarumienią i można podawać posypane cukrem pudrem
Komentarze