1.Kroimy cebule i paprykę na drobne kostki i wrzucamy do woka na rozgrzana oliwę.
2.Marchewkę kroimy na cienkie paseczki (można użyć obieraczki, aby ułatwić sobie zadanie)
Dodajemy ja do papryki i cebulki.
3.Wyciskamy czosnek, dodajemy kukurydze i wszystko polewamy sosem sojowym (zarówno słodkim jak i tradycyjnym)
Smażymy warzywa, do czasu Az nie staną się miękkie. Musimy uważać na to by się nie przypaliły.
4.Odstawiamy na bok i gotujemy noodle wg przepisu na opakowaniu. Moje wrzuca się np. na 4 minuty do gotującej się wody. O ugotowaniu odcedzamy i dodajemy do warzyw doprawiając sola i pieprzem.
5.W tym samym czasie smażymy na osobnej patelni okrojonego w drobna kostkę kurczaka.
Łączymy wszystkie składniki w woku, posypujemy czarnym sezamem i podajemy na stół.
6.Przepis jest nieco zmodyfikowany i rożni się od oryginalnego Mie, goreng, ale wynika to z braku niektórych składników. Polecam serwowanie dania z jajkiem sadzonym na wierzchu :)
Komentarze