Maxi King

4.5 (175 ocen)

Wyśmienite ciasto a'la batonik Maxi King ! :D

Składniki:

  • Składniki:
    puszka mleka o smaku krówki,1/2 szkl cukier,1 szkl. mleko,500g mleko w proszku,16g cukier waniliowy,1,5 masło,3paczki herbatników z biedronki,100g-200g migdały krojone,2 czekolada mleczna,10 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Maxi king - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko + cukier + cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kapieli wodnej (by się nie przypaliła). Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. Masło miękkie ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku. Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy migdały i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować