Z Kuchni Żydowskiej: Matzerbrajt - pyszne placuszki z macy, najczęściej podawane są na słodko.W mojej wersji jednak inaczej: placuszki przekładane pastą jajeczną.
Matzerbrajt z pastą jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut. Następnie rozgniatamy ciasto (powinna wyjść papka), łączymy ciasto z jakami i mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy małe placuszki na masełku (mi wyszło 18 małych placuszków)
2.Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce na małych oczkach, szczypiorek siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy wszystko, dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem.
Komentarze