Matzerbrajt z pastą jajeczną

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Z Kuchni Żydowskiej: Matzerbrajt - pyszne placuszki z macy, najczęściej podawane są na słodko.W mojej wersji jednak inaczej: placuszki przekładane pastą jajeczną.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - maca z ziołami prowansalskimi (1 opakowanie): 1 sztuka
    - wrzątek: 1 szklanka
    - mleko: 1 szklanka
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
    - masło: 1 sztuka
    - jajka ugotowane na twardo: 8 sztuk
    - szczypiorek cienki/pęczek: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - majonez: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Majonez

Matzerbrajt z pastą jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztrzepujemy jajka z mlekiem. Macę kruszymy na małe kawałki, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut. Następnie rozgniatamy ciasto (powinna wyjść papka), łączymy ciasto z jakami i mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy małe placuszki na masełku (mi wyszło 18 małych placuszków)
  • 2. Jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce na małych oczkach, szczypiorek siekamy, cebulkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy wszystko, dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem.
  • 3. Na talerzu układamy liść sałaty, po 3 placuszki przełożone pastą jajeczną (jak torcik), dekorujemy pomidorami, oliwkami, szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Cebula Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować