MAŚLANE WYCISKANE CIASTKA KUKURYDZIANE

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne, chrupiące maślane ciastka. Rozpływają się w ustach, jedne z najlepszych jakiekolwiek jadłam. Wspaniale pasują do filiżanki dobrej herbaty lub kawy. Pochodzą z regionu Piemonte we Włoszechi ich oryginalna nazwa to Paste di meliga.

  • 60 min

Składniki:

  • 125 g mąki kukurydzianej (lub bardzo drobna kaszka kukurydziana)
    250 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    130 g cukru
    250 g masła
    1 jajko
    1 żółtko
    skórka z 1 cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Maślane wyciskane ciastka kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać mąkę kukurydzianą, cukier,, starta skórkę z cytryny (tylko żółtą część, biała jest gorzka) i szczyptę soli. Wymieszać.
  • 2. Teraz dodać kawałeczki masła w temperaturze pokojowej i połaczyczyć z mąką -ciasto będzie miękkie (można użyć miksera planetarnego z liściem lub drewnianej łyzki).
  • 3. Następnioe dodać jajko oraz żółtko i dokładnie połączyć z reszta składników do momentu uzyskania miękkiej i kremowej konsystencji.
  • 4. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z e średnią końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać okręgi o średnicy ok. 6 cm. Zachować odstępy między ciastkami- rosną potczas pieczenia.
  • 5. Piec wpiekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 15-25 min. Do momentu uzyskania zotego koloru.

Porady

Ciastka przechowywać w szklanym lub blaszanym zamkniętym pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka maślane Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować