Maślana szarlotka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To nie jest zwykła szarlotka.Sekret smaku tej szarlotki tkwi w przygotowaniu ciasta kruchego, miksowaniu masła z cukrem do białości a następnie dodatnie pozostałych składników.Spróbujcie smak Was zaskoczy!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    30 dag maki pszennej
    10 dag mąki krupczatki
    15 dag brązowego cukru trzcinowego
    30 dag masła
    3 żółtka
    1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

    Warstwa z jabłkami:
    6-7 dużych jabłek
    2-3 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Maślana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1yehr77 1. Ciasto:
    Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę, będzie się kleić ale to nic, nastepnie wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto zrobi się twarde i takie ma być.
  • image-0bjnhyi 2. Warstwa z jabłkami:
    Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę.
  • image-02fec42 3. Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wym 25/30 cm , lekko dociskam ręką. Wykładam masę jabłeczną i na ścieram drugą połowę ciasta. Wkładam placek do nagrzanego piekarnika do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia.

    Zimne ciasto posypuję pudrem.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować