To nie jest zwykła szarlotka.Sekret smaku tej szarlotki tkwi w przygotowaniu ciasta kruchego, miksowaniu masła z cukrem do białości a następnie dodatnie pozostałych składników.Spróbujcie smak Was zaskoczy!
2 godz.
Składniki:
Kruche ciasto:
30 dag maki pszennej
10 dag mąki krupczatki
15 dag brązowego cukru trzcinowego
30 dag masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
Warstwa z jabłkami:
6-7 dużych jabłek
2-3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego
Maślana szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę, będzie się kleić ale to nic, nastepnie wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto zrobi się twarde i takie ma być.
2.Warstwa z jabłkami:
Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę.
3.Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wym 25/30 cm , lekko dociskam ręką. Wykładam masę jabłeczną i na ścieram drugą połowę ciasta. Wkładam placek do nagrzanego piekarnika do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia.
Komentarze