Marmurkowa babka budyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
1/3 mieszanki przełożyć do innego naczynia.
Do większej porcji mąki przesiać budyń waniliowy i śmietankowy, a do mniejszej budyń czekoladowy.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem.
1/3 masy jajecznej przełożyć do innej miski.
2.Do większej części masy miksując dodawać na przemian jasną mieszankę budyniową i śmietanę.
1/3 śmietany zostawić do drugiej masy.
Gdy jasna masa jest gotowa miksując drugą masę dodać śmietanę i ciemną mieszankę i wymieszać na gładkie ciasto.
Białka ubić na sztywno i 1/3 piany dodać do ciemnej masy a resztę do jasnej i bardzo delikatnie szpatułką połączyć każdą masę osobno z pianą.
Formę do babki wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Do formy wyłożyć masę jasną zostawiając trochę do wylania na górę.
Następnie koliście wyłożyć ciemną masę zostawiając jasny środek i na koniec wyłożyć także koliście resztę masy jasnej.
3.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40-45 minut.
Dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona.
Jeśli patyczek jest wilgotny piec babkę jeszcze 5 minut.
Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
( proporcje babki są na małą formę, a zamiast budyniu waniliowego i śmietankowego można użyć dwa takie same )
Komentarze