Marchewkowiec

4.5 (174 ocen)

  • 45 min
  • Łatwy

Ciasto marchewkowe jest smaczne, wilgotne i puszyste. Jak mam w domu zalegającą marchewkę to jest najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ja piekę marchewkowiec w tortownicy o średnicy 26 cm, ale można także użyć kwadratowej blaszki.

  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
    1,5 szklanki mąki
    4 jajka
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
    1 łyżka cukru wanilinowego
    1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
    pół łyżeczki soli
    Polewa:

    100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette)
    3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
    2 łyżki masła
    Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm, może być z kominem) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min.
    Masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce. Jeśli ciasto chcemy dodatkowo przełożyć masą – podwajamy ilość składników polewy. Ciasto marchewkowe przekrawamy wtedy na pół i cienko smarujemy.Cienką warstwą masy smarujemy wierzch ciasta,
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Marchewkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowiec 1. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm, może być z kominem) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min.
    Masło ucieramy za pomocą miksera lub ręcznie. Dodajemy po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosładzamy miodem lub ewentualnie cukrem pudrem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce. Jeśli ciasto chcemy dodatkowo przełożyć masą – podwajamy ilość składników polewy. Ciasto marchewkowe przekrawamy wtedy na pół i cienko smarujemy.Cienką warstwą masy smarujemy wierzch ciasta,

Porady

Dodatkowo można ozdobić ciasto polewą czekoladową ( dwie łyżki masła roztopić z czterema łyżkami cukru , dodać czubatą łyżkę kakao i pół łyżki wody ),

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować