Marchewkowe ciasto - udawany piernik

0 (0 ocen)

Przepis na ciasteczka marchewkowe już od dawna znany jest w moim domu. Ostatnio miałam jednak okazję wypróbować ciasto marchewkowe. Zaskoczyło mnie swoim smakiem i aromatem przypraw korzennych. Z powodzeniem może udawać tradycyjnego piernika, przy czym jest bardziej wilgotne.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    2 szklanki maki
    1 i1/2 szklanki cukru,
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 szklanka oleju
    4 marchewki
    1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
    po jednej łyżeczce: sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru

    Polewa:
    pół kostki margaryny
    4 łyżki cukry
    4 łyżki mleka
    4 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marchewkowe ciasto - udawany piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać, zetrzeć na cienkich oczkach tarki. Mąkę wymieszać z przyprawami oraz z proszkiem i sodą. Mikserem ubić jajka z cukrem. W międzyczasie podawać powoli mąkę, cały czas miksując. Na koniec dodać olej. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję do ciasta dokładać marchewkę i orzechy. Całość delikatnie wymieszać drewniana łyżką.
    Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Z podanych składników przygotować polewę. Margarynę rozpuścić w rondelku. Dodać cukier i też rozpuścić, aby to sobie ułatwić dodać mleka. Zdjąć z ognia i dodać kakao, wymieszać. Po przestudzeniu polać ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Marchewka Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować