Ciasto marchewkowe

5 (159 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

To bardzo proste do przygotowania ciasto. Zaskoczyło mnie swoim smakiem i aromatem przypraw korzennych. Z powodzeniem może udawać tradycyjnego piernika, przy czym jest bardziej wilgotne.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
    0,5 łyżeczki soli
    1 paczka przyprawy do piernika
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    1 cukier waniliowy
    4 szklanki marchwi startej na drobnej tarce
    Opcjonalnie – posiekane orzechy, rodzynki, suszone owoce
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać dobrze suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Zmiksować olej z cukrem, ubijając dodawać po jednym jajku. Gdy masa jest puszysta dodać suchą mieszankę, potem marchew, na koniec bakalie. Wąską kek sówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto, piec w 180 stopniach przez 40minut. Po 30 minuta można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Marchewka Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować