Marchewka w sosie śmietanowym

4.49 (167 ocen)

  • 40 min

Do tak przygotowanej potrawy nadaje się tylko młoda marchewka. Potrawę można podawać do mięs ryb, drobiu. My domownicy najczęściej jemy z młodymi ziemniakami i mięsem. Danie pyszne, polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • 12 młodych marchewek
    ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    300 ml śmietany kremówki
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    zielona bazylia lub pietruszka

Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Marchewka w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marchewka w sosie śmietanowym 1. Marchewkę dobrze umyć oczyścić , odciąć nać ale pozostawić około 3cm ogonki. W szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać masło, włożyć marchewki , obsmażyć, przyprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie wlać bulion i dusić około 20 min. Marchewki wyjąć i przełożyć na półmisek. Do wywaru wlać śmietanę, sos zagęścić. Do sosu dodać posiekaną zieloną pietruszkę lub bazylię, wymieszać,przyprawić solą ,pieprzem, gałką muszkatołową podawać polane sosem i udekorowane listkami pietruszki.

Porady

Dla dorosłych można dodać kilka kropel wina wytrawnego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Marchewka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować