Śledzie w sosie śmietanowym

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Zawsze chciałam sama zrobić śledzie, które kupuje się w pojemniczkach w sklepie. Mąż powiedział, że te są jeszcze lepsze.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 filety śledziowe solone
    2 jabłka
    6 ogórków kiszonych
    można dodać 3 ogórki konserwowe starte na tarce o grubych oczkach
    2 cebule
    2 łyżki octu winnego lub 4 octu 10%
    łyżeczka soku z cytryny
    mały słoiczek majonezu
    mała śmietana 18% 200g
    sol, pieprz do smaku
    szczypta papryki słodkiej i ostrej mielonej
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety wymoczone, odsączyć i osuszyć. Kroimy w kostkę lub w poprzeczne paseczki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule kroimy piórka, ogórki w drobna kostkę. Wszystkie składniki skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy octem winnym. Następnie mieszamy śmietanę z majonezem i dodajemy do reszty. Doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować